Trwa ładowanie...
d35ptwa
29-11-2014 20:23

Pstrąg łososiowy w orzechach laskowych na liściach szpinaku

Przepis
5.0
(1 głos)
Oceń:
d35ptwa
Składniki
  • 2 filety z pstrąga łososiowego
  • 1 opakowanie (450 g) mrożonych liści szpinaku
  • połowa czerwonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa/olej do smażenia
  • 2 cytryny
  • 50 g orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka miodu
  • koperek do dekoracji
  • sól do smaku.
Przepis

Liście szpinaku rozmrażamy i osączamy z wody. Paprykę kroimy w paski, a następnie w kostkę. W rondelku rozgrzewamy oliwę/olej dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i paprykę.

Podsmażamy ok. 30 s i dodajemy liście szpinaku oraz sok z 1 cytryny. Podsmażamy chwilkę i odstawiamy na bok.

Filety z pstrąga płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i wkładamy (skórą do spodu) do żaroodpornego naczynia, wyłożonego papierem do pieczenia.Oprószamy solą, smarujemy olejem/oliwą i na wierzch każdego z filetów wykładamy posiekane orzechy laskowe, wymieszane z miodem.

Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na ok. 15/20 minut. Szpinak wykładamy na talerze i na każdym z nich umieszczamy porcję pstrąga. Podajemy z pieczonymi ziemniakami, ćwiartką cytryny i koperkiem.

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d35ptwa
d35ptwa
d35ptwa
Więcej tematów
d35ptwa