Trwa ładowanie...
d1eup74
28-11-2014 01:04

Świąteczne ciasto drożdżowe

Przepis

Pulchne i wyrośnięte ciasto drożdżowe z bakaliami to przepyszna propozycja na świąteczny stół. Dzięki odrobinie likieru pomarańczowego, wypiek jest wyjątkowo aromatyczny.

d1eup74
4.0
(20 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki

SKŁADNIKI NA ROZCZYN:

  • 20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych (instant)
  • 20 g cukru
  • 80 g mąki pszennej
  • 80 ml mleka, o temp. pokojowej

NA CIASTO WŁAŚCIWE:

  • cały rozczyn
  • 420 g mąki pszennej
  • 3 jajka, średniego rozmiaru
  • 80 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego lub ekstraktu
  • 90 g suszonych owoców, np. rodzynek i żurawiny
  • 2 łyżki posiekanej, kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 80 g masła
Przepis

Wszystkie składniki przed pieczeniem powinny mieć temperaturę pokojową. Suszone owoce zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na godzinę, następnie dokładnie odsączamy z wody i odkładamy na talerzyk.

Świeże drożdże kruszymy nad miseczką, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 10 minut, aż zaczną się pienić. Do miseczki wsypujemy mąkę, wlewamy mleko i mieszamy, aż uzyskamy rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Miseczkę nakrywamy czystą szmatką i odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na kwadrans, aż rozczyn zacznie się wyraźnie unosić.

Rozczyn, pełen pęcherzyków powietrza, wlewamy do misy robota kuchennego. Wbijamy jajka, wsypujemy cukier i wlewamy 1/2 mleka. Miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy kilka łyżek mąki, wlewamy resztę mleka, miksujemy do połączenia. Wsypujemy, co bardzo ważne, stopniowo więcej mąki i miksujemy, zwiększając obroty robota. Wrzucamy suszone owoce, skórkę pomarańczową, cytrynową i likier bądź ekstrakt. Miksujemy krótko. Następnie dodajemy masło. Miksujemy na najwyższych obrotach przez 3 minuty, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do misy, którą nakrywamy czystą szmatką i odstawiamy do wyrastania na około godzinę, aż ciasto podwoi swą objętość.

Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę lekko podsypaną mąką i wbijamy w nie pięść.
Dużą dwulitrową formę z kominem smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Ciasto drożdżowe równomiernie rozkładamy w formie i odstawiamy formę pod przykryciem na pół godziny, tak aby ciasto mogło się napuszyć. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni Celsjusza.

Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika i pieczemy do tzw. suchego patyczka, około 35-40 minut. Dekorujemy lukrem, rodzynkami i skórką pomarańczową.

Agnieszka Guszpit, autorka blogu Bayaderka

Świąteczne ciasto drożdżowe
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1eup74
d1eup74
d1eup74
d1eup74
Więcej tematów
d1eup74