Trwa ładowanie...
d37kxa7
28-11-2014 00:54

Pierogi z grzybami i kapustą

Przepis
4.8
(5 głosów)
Oceń:
d37kxa7
Składniki
  • 230 g poszatkowanej kapusty kiszonej
  • 60 g suszonych grzybów
  • 2,5 łyżki grubego czarnego pieprzu
  • sól, do smaku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 3 łyżki masła
  • woda
  • 540 g mąki pszennej
  • 300 ml śmietany kwaśnej, 18% tłuszczu
  • 5 żółtek
  • sól
Przepis

Na kilka godzin przed przygotowaniem nadzienia zalewamy grzyby wrzątkiem i odstawiamy.
Kapustę kroimy bardzo drobno i wrzucamy do miski. Namoczone grzyby kroimy drobno i łączymy z kapustą, pieprzem czarnym i ziołowym. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy kapustę z grzybami. Solimy według uznania. Podsmażamy, a następnie zalewamy szklanką gorącej wody. Dusimy nadzienie do miękkości, około 30 minut. Gotowe nadzienie zestawiamy z ognia.

Składniki na ciasto łączymy ze sobą przy pomocy robota kuchennego i wyrabiamy, aż powstanie jednolite ciasto, które będzie odchodzić od ręki. Wykładamy je na lekko oprószoną mąką stolnicę i dzielimy na cztery części. Rozwałkowujemy każdą z części na płaski placek i wycinamy z niego kółka szklanką. Po środku każdego kółka nakładamy nadzienie, najlepiej łyżeczką. Lepimy pierogi tak, aby farsz nie uciekł. Ulepione odkładamy na talerz. Gotujemy we wrzącej, lekko osolonej wodzie przez 3-4 minuty, aż wypłyną na wierzch. Podajemy z podsmażoną na brązowo cebulką i odrobiną kwaśnej śmietany, jeżeli lubimy.

Agnieszka Guszpit, autorka blogu Bayaderka

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d37kxa7
d37kxa7
d37kxa7
Więcej tematów
d37kxa7