Trwa ładowanie...
d350fkh
27-11-2014 22:09

Piernikowe placki dyniowo-marchewkowe

Przepis
2.3
(3 głosy)
Oceń:
d350fkh
Składniki
  • 6 łyżek (kopiastych) puree z upieczonej dyni
  • 150 g mrożonej marchewki
  • 200 ml mleka kokosowego, migdałowego lub krowiego
  • 1 łyżka oleju roślinnego lub roztopionego masła
  • 1,5 łyżki cukru
  • 210 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • mała szczypta soli
  • konfitura truskawkowa, brzoskwiniowa, porzeczkowa, powidła śliwkowe lub cukier puder do podania
Przepis

Marchewkę wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 4 minut. odcedzamy i blendujemy na gładką masę. Możemy dolać trochę wody, aby marchewka łatwiej się zblendowała.

W jednej misce miksujemy puree dyniowe z olejem i cukrem. Wlewamy mleko i mieszamy. W drugiej misce łączymy razem wszystkie sypkie składniki i dodajemy do miski z purée i mlekiem. Całość mieszamy. Powstałe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt gęste, możemy dodać trochę mleka. Na rozgrzanej patelni smażymy placuszki (każdy z łyżki ciasta) – po 2 minuty na każdej ze stron. Podajemy z konfiturą truskawkową, brzoskwiniową porzeczkową, powidłami śliwkowymi lub cukrem pudrem.

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d350fkh
d350fkh
d350fkh
Więcej tematów
d350fkh