Kurczak z gruszkami, miodem i bakaliami
Aromatycznego kurczaka z gruszkami i bakaliami należy podawać od razu po wyjęciu z piekarnika, skropionego sosem powstałym w trakcie pieczenia, z opiekanymi ziemniakami. Obiad palce lizać!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 8 podudzi z kurczaka
- 2 świeże gruszki pokrojone w cząstki
- 1 marchew pokrojona w słupki
- 1/2 selera pokrojonego w słupki
- 1 pietruszka pokrojona w słupki
- 2 łyżki orzechów nerkowca
- garść ulubionych bakalii (daktyle, rodzynki, suszone i wędzone śliwki)
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki miodu akacjowego
- otarta skórka i sok z 1 cytryny
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- kilka listków świeżej szałwii (lub gałązek świeżego tymianku)
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Podudzia przełożyć do miski razem z gruszkami, marchewką, selerem, pietruszką, orzechami, bakaliami i czosnkiem. Następnie dodać miód, skórkę i sok z cytryny, sos Worcestershire, szałwię i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Tak przygotowane mięso przełożyć wraz z dodatkami do 4 (wcześniej przygotowanych) torebek z papieru do pieczenia i wstawić je do piekarnika nagrzanego do 160°C na około 1 godzinę. Zamarynowanego w ten sposób kurczaka można również upiec w foliowym worku do pieczenia.
Aromatycznego kurczaka podawać od razu po wyjęciu z piekarnika, skropionego sosem powstałym w trakcie pieczenia, z opiekanymi ziemniakami.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze