Trwa ładowanie...
d1l7op9
21-05-2008 09:52

Mazurek

Przepis
3.0
(1 głos)
Oceń:
d1l7op9
Składniki
    • CIASTO KRUCHE
    • 30 dag mąki
    • 20 dag masła
    • 10 dag cukru pudru (1 szklanka)
    • 3 żółtka ugotowane na twardo przetrzeć przez sitko
    • 1 cukier waniliowy
  • *
    • KAIMAK
    • 1 puszka skondensowanego mleka
Przepis

Przepis na ciasto kruche: Posiekać dokładnie wszystkie składniki - ja ucieram w makutrze. Wstawić na 30 minut do lodówki. Potem rozwałkować na 1 cm. Piec około 25 minut w temperaturze 180 - 220 stopni C.
Przepis na kaimak: Skondensowane mleko słodzone gotować pod przykryciem na małym ogniu, kilka razy przewracając puszkę. Uwaga - nie nachylać się nad garnkiem.

Kaimak rozprowadzić na cieście, posypać bakaliami.

Przepis dodał użytkownik Tysia

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1l7op9
d1l7op9
d1l7op9
Więcej tematów
d1l7op9