Trwa ładowanie...
d4mbcp8
03-09-2020 09:44

Warzywa zapiekane pod pierzynką z ciasta

Przepis

Szybka zapiekanka z ulubionych warzyw sprawdzi się zarówno na lekką kolację, jak i dodatek do dania głównego. Pod pierzynką z ciasta możecie zapiec brokuły, kalafiora, marchewkę, zielony groszek czy cukinię.

d4mbcp8
3.5
(11 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • dowolne warzywa (ugotowane na pół twardo)
  • 3 łyżki mąki
  • 1 szklaka wywaru z warzyw lub mleko
  • 3 łyżki masła
  • 3 żółtka
Przepis
  • Wywar i masło rozpuszczamy do zagotowania, następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy (zaparzamy ciasto).
  • Odstawiamy z ognia dodajemy żółtka jaj i mieszamy.
  • W osobnej misce ubijamy pianę z białek, dodajemy do masy i przyprawiamy solą, pieprzem, rozkładamy masę na warzywa.
  • Pieczemy przez ok. 30 min w temp. 220 st. C.

Przepis dodał użytkownik julia313

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Warzywa zapiekane pod pierzynką z ciasta
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4mbcp8
d4mbcp8
d4mbcp8
d4mbcp8
Więcej tematów
d4mbcp8