Trwa ładowanie...
d2tb3p4
09-11-2014 19:37

Gęsia pierś z karmelizowaną żurawiną

Przepis
3.8
(6 głosów)
Oceń:
d2tb3p4
Składniki
  • 1 cała pierś gęsia
  • 200 g tłuszczu gęsiego
  • 0,5 kg cebulek
    • 2 szczypty soli
    • 300 g żurawiny wielkoowocowej
    • laska cynamonu
  • 100 ml wody
  • 100 g cukru brązowego
Przepis

Pierś z gęsi
Gęsią pierś myjemy, osuszamy , solimy. Wierzchnią część piersi (skóra plus tłuszcz) nacinamy w poprzek i odstawiamy na godzinę.

Tłuszcz gęsi topimy w rondelku, na bardzo małym ogniu.
Pierś obsmażamy na patelni, skórą do dołu (nie używamy tłuszczu, pod skórą jest go wystarczająco dużo) do lekkiego zarumienienia. Gęsią pierś zdejmujemy z patelni, przekładamy do garnka z roztopionym tłuszczem i gotujemy (konfitujemy) je 80 minut na bardzo małym ogniu. Na ostatnie 10 minut gotowania (konfitowania) gęsiej piersi dodajemy całe, małe cebulki. Całość razem wyjmujemy.

Karmelizowana żurawina
Wodę wlewamy na patelnię, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy brązowy cukier i cynamon. Całość gotujemy ok. 7-10 minut znacznie redukując ilość płynu po czym dodajemy żurawinę (wcześniej umytą i osuszoną). Żurawinę karmelizujemy mieszając ok. 2 minut.

Gęsią pierś podawać wraz z karmelizowaną żurawiną. Mięso można pokroić w cienkie plastry, ułożyć na pieczywie chrupkim i udekorować karmelizowaną żurawiną.

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2tb3p4
d2tb3p4
d2tb3p4
Więcej tematów
d2tb3p4