Trwa ładowanie...
dwa7ypc
06-10-2022 12:42

Zupa grzybowa z rozmarynem

Przepis

Grzyby goszczą w kuchniach całego świata, ale to Polacy uchodzą za mistrzów przyrządzania z nich pysznej i aromatycznej zupy. Przepisów na zupę grzybową istnieje mnóstwo. Mamy dla was jeden z nich.

dwa7ypc
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 600 g grzybów (świeżych bądź mrożonych)
  • 2 białe cebule
  • 3 łyżki masła
  • 1,5 l bulionu drobiowo-wołowego
  • 2 marchewki
  • 3-4 małe liście laurowe
  • 1 łyżka miodu
  • kilka ziaren pieprzu czarnego
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • rozmaryn
  • 2-3 łyżki octu winnego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki cukru
  • natka pietruszki

Dodatkowo:

  • łazanki bądź każdy inny makaron
Przepis
  • Grzyby: jeśli świeże oczyszczamy nożem z zabrudzeń, myjemy i osuszamy. My wykorzystujemy jedynie kapelusze, nóżki suszymy. Jeśli mamy mrożone grzyby, to rozmrażamy je na sicie i odsączamy z nadmiaru wody.
  • W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy bardzo drobno skrojoną cebulę oraz miód. Smażymy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy grzyby i smażymy na małym ogniu około 5 minut, co jakiś czas mieszając, by nie przywarły do dna.
  • Dodajemy marchewkę pokrojoną w cienkie talarki, zalewamy bulionem, dokładamy liście laurowe, ziele angielskie, czarny pieprz oraz gałązkę świeżego rozmarynu bądź łyżeczkę suszonego.
  • Przykrywamy pokrywką i gotujemy 15 minut na bardzo małym ogniu. Na koniec doprawiamy cukrem, solą i pieprzem oraz octem winnym. Serwujemy z łazankami i natką pietruszki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zupa grzybowa z rozmarynem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dwa7ypc
dwa7ypc
dwa7ypc
dwa7ypc
Więcej tematów
dwa7ypc