Trwa ładowanie...
d2ysnk7
21-05-2008 09:39

Babka z octem i olejem

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d2ysnk7
Składniki
    • 6 jajek
    • 2 szklanki cukru
    • 1 kostka tłuszczu
    • 1,5 szklanki kartoflanki
    • 0,5 szklanki mąki + 6 łyżek mąki
    • 6 łyżek oleju
    • 2 łyżki octu
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przepis

Tłuszcz ucieramy z cukrem dodając stopniowo po żółtku. A gdy żółtka się skończą, dodajemy po jednym białku. Następnie dodajemy olej i dobrze ucieramy. Potem dodajemy mąkę z kartoflanką i proszkiem. Na koniec dodajemy ocet. Wszystko dobrze ucieramy. Wlewamy do formy okrągłej do babki.

Pieczemy około 1 godziny. Na termo wentylatorze z dolną płytą w temperaturze 150 do 175 stopni C na drugiej półce od dołu. Po upieczeniu lukrujemy lub polewamy polewą czekoladową.

Przepis dodał użytkownik Tysia

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ysnk7
d2ysnk7
d2ysnk7
Więcej tematów
d2ysnk7