Trwa ładowanie...
d40xhpw
16-10-2014 16:27

Policzki wołowe

Przepis
5.0
(2 głosy)
Oceń:
d40xhpw
Składniki
  • 700 g policzków wołowych
  • 3 łyżki sosu Kikkoman
  • 1 1/2 łyżeczki tabasco
  • 2 łyżki teriyaki
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 200 ml wina białego wytrawnego
  • 300 ml bulionu wołowego
  • 2 cebule
  • 1 łyżka pasty tamaryndowej
  • 1 łyżka czarnego sosu sojowego
  • 4 listki kaffiru
  • sok z 1/2 limonki
  • olej ryżowy do smażenia
Przepis

Usuwamy błony z policzków i kroimy je na kawałki 4x5 cm. Mieszamy ze sobą Tabasco, sos sojowy Kikkoman i sos teriyaki. Tak gotową mieszankę dodajemy do mięsa, dokładnie je z nim mieszając i pozostawiamy na 30 minut. Następnie oprószamy mąką i podsmażamy na każdej stronie. Dodajemy rozdrobnioną cebulę i smażymy jeszcze przez 5 minut. Wlewamy wino, dokładnie mieszamy i przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem i gotujemy tak jeszcze przez godzinę pod przykrywką. Na sam koniec dodajemy pastę tamaryndową, czarny sos sojowy, listki kaffiru oraz sok z limonki i dusimy jeszcze około 2 godziny na najmniejszym ogniu. Smacznego!

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d40xhpw
d40xhpw
d40xhpw
Więcej tematów
d40xhpw