Trwa ładowanie...
dsk9c5g
13-09-2021 11:36

Zapiekanka po nelsońsku z grzybami i żółtym serem

Przepis

Ziemniaki po nelsońsku to przepyszna zapiekanka z ziemniaków, grzybów i jajek. W naszym przepisie jest jeszcze boczek, dzięki czemu danie nabiera dodatkowego aromatu. Przepis jest bardzo prosty, wypróbujcie koniecznie.

dsk9c5g
4.0
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 8 średnich ziemniaków
  • 200 g wędzonego boczku
  • 2 średnie cebule
  • 4 jajka
  • 20 g suszonych podgrzybków
  • 100 g sera żółtego
  • mąka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • sos sojowy do smaku
  • majeranek do smaku
Przepis

Ziemniaki ugotować na półtwardo i ostudzić. Boczek pokroić w plasterki, cebulę w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Jajka ugotować na twardo.
Grzyby namoczyć, ugotować do miękkości, pokroić i podsmażyć na oleju z cebulą. Podlać wodą i częścią wywaru po grzybach. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, a następnie zagęścić zawiesiną z mąki i wody.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwowo: ziemniaki pokrojone w plasterki, boczek z cebulą, jajka pokrojone w cząstki i znowu ziemniaki.
Każdą warstwę doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Całość zalać sosem grzybowym, a na wierzch ułożyć plasterki sera.
Zapiec w piekarniku ok. 30 minut w temp. 180 st. C.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zapiekanka po nelsońsku z grzybami i żółtym serem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dsk9c5g
dsk9c5g
dsk9c5g
dsk9c5g
Więcej tematów
dsk9c5g