Trwa ładowanie...
d5nm65g
30-09-2014 19:04

Keftedes

Przepis
3.8
(6 głosów)
Oceń:
d5nm65g
Składniki
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • kartonik passaty pomidorowej
  • 2 cebule
  • 3-4 łyżki trybuli w puszce (może być posiekana świeża)
  • 50 g sera feta
  • 50 g zielonych oliwek
  • jajko (żółtko)
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
  • sól i pieprz
Przepis

1. Cebule siekamy jak najdrobniej uda nam się to zrobić, dodajemy trybulę, mieszamy. Połowę tej mieszanki podsmażamy na 2 łyżkach oliwy z oliwek.
2. Dodajemy passatę pomidorową, mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy przez chwilę, mieszając od czasu do czasu, by się nie przypaliło. Dodajemy pół szklanki wody, gotujemy, aż sos zgęstnieje i odstawiamy.
3. Do miski wrzucamy mieszankę cebuli i trybuli (wcześniej przygotowaną), do tego dodajemy pokrojone w talarki oliwki, pokruszoną w dłoniach fetę. Z kromek chleba usuwamy skórki, rozdrabniamy go i wrzucamy do miski, dolewamy mleko. Następnie dodajemy mięso mielone, żółtko, pół łyżeczki cynamonu i możemy wszystko dokładnie wymieszać. Doprawiamy mięso solą i pieprzem, jeśli będzie to konieczne.
4. Gdy mięso ma już jednolitą konsystencję, formujemy z niego małe pulpeciki, które smażymy na oliwie z obu stron i wrzucamy do sosu. W sosie dusimy pulpety jeszcze 5-10 minut.

Przepis dodał użytkownik patisonwkuchni

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d5nm65g
d5nm65g
d5nm65g
Więcej tematów
d5nm65g