Trwa ładowanie...
d23ybbf
23-09-2014 14:30

Muffinki z żurawiną

Przepis
3.7
(3 głosy)
Oceń:
d23ybbf
Składniki
  • • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • • 100 g mąki pszennej
  • • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • • 2 jajka
  • • 100 g masła
  • • 250 ml maślanki
  • • 2 czubate łyżki miodu
  • • 1 łyżeczka cynamonu
  • • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • • 1 1/2 szklanka suszonej żurawiny Bakalland
Przepis

1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C i przygotowujemy formę do muffinek.2. Mieszamy w misce suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i płatki.3. W garnuszku rozpuszczamy masło i łączymy je z jajkami, maślanką i miodem.4. Do suchych składników dodajemy mokre i 1 szklankę suszonej żurawiny Bakalland. Resztę bakalii zostawiamy do dekoracji. Mieszamy dość krótko, tylko do połączenia składników. Jeśli masa jest zbyt gęsta, można dodać więcej maślanki.5. Do każdej papilotki nakładamy ciasto do 3/4 wysokości. Na wierzchu układamy resztę żurawiny, lekko ją dociskając. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut.6. Upieczone muffinki wyjmujemy z piekarnika. Jeśli będziemy je przechowywać podobnie, jak chleb pozostaną świeże przez około 3 dni, więc możemy upiec zapas na kolejne śniadania.

Przepis dodał użytkownik Joanna

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d23ybbf
d23ybbf
d23ybbf
Więcej tematów
d23ybbf