Trwa ładowanie...
d2rehwk
18-09-2014 15:10

Zupa kalafiorowa ze szpinakiem na kości

Przepis
4.0
(3 głosy)
Oceń:
d2rehwk
Składniki
  • kość (wykorzystana kość wycięta ze schabu)
  • 1 kalafior lub 1 opakowanie mrożonego kalafiora
  • 3 ziemniaki
  • 100 g mrożonej marchewki (wykorzystana Nordis Marchew kostka)
  • 200 g mrożonego szpinaku w liściach (wykorzystany Nordis Szpinak liście)
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 liść laurowy, 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz do smaku
Przepis

Kość umyć, włożyć do garnka i zalać 2 litrami zimnej wody. Dołożyć liść laurowy, ziele angielskie i gotować od 15 do 45 min. w zależności od miękkości mięsa

Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę. Kiedy mięso na kości będzie miękkie dokładamy kalafior i gotujemy nadal ok. 5 minut. Dokładamy resztę warzyw i gotujemy do miękkości wszystkich składników. Kość wyjmujemy z zupy, obieramy z niej mięso i dodajemy do zupy. Całość zabielamy śmietaną (śmietany 30% nie trzeba mieszać z mąką, ani hartować, wystarczy ją po prostu wlać do zupy). Jeśli śmietana będzie słodka, to nigdy nam się nie zetnie. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przepis poleca TanioSzybkoSmacznie.pl

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2rehwk
d2rehwk
d2rehwk
Więcej tematów
d2rehwk