Trwa ładowanie...
d1t34fb
08-07-2022 10:11

Sałatka ze szpinakiem, fasolką szparagową, grilowaną cukinią i jajkami przepiórek

Przepis

Znienawidzony przez wielu szpinak to znakomite źródło beta-karotenu oraz witamin C i E. Jest to także świetne źródło witamin z grupy B, wapnia, magnezu, potasu i kwasu foliowego. Najlepszy są świeże liście szpinaku, dodawane do sałatek czy surówek.

d1t34fb
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Rodzaj diety:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Petr Stepanek Stepanek Photography
Składniki
  • 2 pełne garście liści szpinaku
  • 2 pełne garście dowolnej sałaty lub mieszanki sałat
  • 50 g fasolki szparagowej ciętej
  • 1 mała żółta cukinia
  • 8 jajek przepiórczych

Sos:

  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
Przepis
  • Szpinak płuczemy, suszymy i siekamy, jeśli ma duże liście. Wkładamy do salaterek lub do głębokich talerzy razem z mieszanką sałat.
  • Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy. Cukinię tniemy na ok. 4 cm paseczki i grillujemy na patelni.
  • Na tę samą patelnię wlewamy odrobinę tłuszczu i robimy sadzone z jaj przepiórczych.
  • Na sałatę i szpinak wykładamy fasolkę szparagową i zgrillowaną cukinię.
  • W międzyczasie przygotowujemy sos mieszając wszystkie jego składniki i polewamy nim sałatkę. Na wierzch wykładamy sadzone jajka przepiórcze.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Sałatka ze szpinakiem, fasolką szparagową, grilowaną cukinią i jajkami przepiórek
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1t34fb
d1t34fb
d1t34fb
d1t34fb
Więcej tematów
d1t34fb