Trwa ładowanie...
d3ioqej
18-09-2014 14:39

Zapiekany kalafior

Przepis
3.6
(16 głosów)
Oceń:
d3ioqej
Składniki
  • 1 opakowanie mrożonego kalafiora (wykorzystano Nordis Kalafior)
  • 200 g mrożonej marchewki krojonej w kostkę (wykorzystano Nordis Marchew kostka)
  • 2 jajka
  • 200 ml śmietany 18%
  • 150 g łatwo topiącego się sera żółtego (goudy, podlaskiego, edamskiego lub morskiego)
  • masło lub olej do wysmarowania formy
  • pół pęczka szczypiorku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Przepis

Zmrożone warzywa wrzucamy do osolonej, wrzącej wody, gotujemy 2-3 minuty, a następnie odcedzamy na sicie lub durszlaku i odstawiamy na bok do ostygnięcia i odsączenia. Jajka roztrzepujemy i mieszamy razem ze śmietaną i połową startego sera żółtego.

Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Formę lub foremki do zapiekania smarujemy olejem lub masłem, układamy warzywa.

Całość zalewamy masą, po wierzchu posypując resztą startego żółtego sera. Warzywa wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ioqej
d3ioqej
d3ioqej
Więcej tematów
d3ioqej