Trwa ładowanie...
d4725iq
02-03-2022 14:04

Zupa miso z tofu i wodorostami

Przepis

Zupa miso (jap. miso-shiru) to japoński przysmak, którego popularność już dawno przekroczyła granice Kraju Kwitnącej Wiśni. Składniki miso można zmieniać w zależności od tego jakie warzywa są dostępne w sklepach i lokalnych straganach.

d4725iq
4.8
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Photographer: Serghei Platonov
Składniki
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 kostka tofu naturalnego
  • 200 grzybów shitake (można zastąpić pieczarkami lub boczniakami)
  • 200 g makaronu ryżowego
  • ¾ szklanki suszonych glonów wakame
  • 2-3 łyżki ciemnej pasty miso
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki sezamu
  • sól i pieprz do smaku
Przepis
  • Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Glony moczyć przez ok. 20 minut w chłodnej wodzie.
  • Na suchej patelni uprażyć ziarna sezamu na złoty kolor.
  • Bulion doprowadzić do wrzenia i dodać do niego grzyby shitake (jeśli używamy suszonych, najpierw należy je namoczyć).
  • W miseczce rozprowadzić pastę miso w kilku łyżkach gorącego bulionu, a następnie dodać całość do garnka z bulionem (nie gotować już bulionu).
  • Doprawić solą i pieprzem.
  • Nałożyć do miseczek makaron ryżowy, odcedzone glony i pokrojone w kostkę tofu. Następnie zalać bulionem i posypać ziarnami sezamu i posiekanym szczypiorkiem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zupa miso z tofu i wodorostami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4725iq
d4725iq
d4725iq
d4725iq
Więcej tematów
d4725iq