Trwa ładowanie...
d5ilb14
06-09-2014 09:06

BANANOWIEC

Przepis
4.8
(34 głosy)
Oceń:
d5ilb14
Składniki
  • Forma 24 x 30
  • BISZKOPT: (lub gotowe biszkopty)
  • 5 jajek
  • 6 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA BANANOWA:
  • 4 banany
  • 250 g masła roślinnego
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 żółtka
  • Opcjonalnie 4 łyżki cukru pudru
  • DEKORACJA:
  • 1 banan
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 białka
Przepis

MASŁO I BANANY POWINNY BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ [b]I.[/b] [b]BISZKOPT: [/b] Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 25min. [b]II. MASA BANANOWA [/b] Masło utrzeć z żółtkami dodać banany rozdrobnione blenderem na końcu dodać 2 tężejące galaretki cytrynowe rozpuszczone w 2 szklankach wrzącej wody odstawić do przestygnięcia następnie wstawić do lodówki aby masa lekko
stężała. Biszkopt przekroić na pół wylać tężejącą masę bananową przykryć drugą połową biszkoptu. [b]III. DEKORACJA [/b] Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w 1 szklance wrzątku odstawić aby stężała, białka ubić na sztywną pianę dodać tężejącą galaretkę i delikatnie wymieszac . Tak powstałą piankę wylać na biszkopt. Banana pokroić w plasterki ułożyć na piance brzoskwiniowej i zalać galaretką truskawkową.

Przepis dodał użytkownik RAROSSA

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d5ilb14
d5ilb14
d5ilb14
Więcej tematów
d5ilb14