Trwa ładowanie...
d1zkxdz
05-09-2014 08:37

Tort śmietanowo - kajmakowo - rumowy z wiśniami (6 warstw)

Przepis
3.9
(17 głosów)
Oceń:
d1zkxdz
Składniki
  • Składniki na torcik 19 cm
  • Biszkopt:
  • 3 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 330 ml śmietany 30% z 2 łyżeczkami żelatyny
  • 1 mała puszka masy krówkowej
  • Nasączenie biszkoptu: 100 ml rumu
  • Dekoracja: wiśnie w frużelinie i wiórki kokosowe
Przepis

1. Włączam piekarnik na termoobieg 180 ºC, środkowy poziom.

2. Z białek ze szczyptą soli ubijam pianę na szybkich obrotach.

3. Dalej ubijam, dosypuję 2 łyżki cukru i cukier waniliowy, chwilę ubijam.

4. Wyłączam robot i dodaję żółtka, lekko mieszam trzepaczką, dodaję stopniowo przesiane mąki i proszek do pieczenia, mieszam trzepaczką.

5. Z papieru do pieczenia wycinam 6 kółek o średnicy 19 cm. Na każdy krążek kładę ok. 3 pełne łyżki ciasta, równo rozkładam po same brzegi.

6. 3 krążki naraz piekę kilka minut (ok. 3 min, w zależności piekarnika). Wyjmuję, gdy są lekko rumiane.W ten sposób uzyskuję 6 cieniutkich biszkopcików. Jeszcze ciepłe odrywam od papieru, pozostawiam chwilę do wystygnięcia.

7. W 1/4 szklanki wrzątku rozrabiam 2 łyżeczki żelatyny. Stygnie. Ubijam na wolnych obrotach 30% śmietanę. Dodaję przestudzoną żelatynę, mieszam.

8. Układam na paterze pierwszy krążek, nasączam go za pomocą małej łyżeczki rumem, smaruję kajmakiem (gotowa masa o smaku krówki), na to warstwa śmietany. Układam kolejne krążki. Na ostatni dodaję sporą warstwę wiśni w frużelinie. Boki dekoruję resztą śmietany i obsypuję wiórkami kokosowymi.

Przepis dodał użytkownik Razemprzystole

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1zkxdz
d1zkxdz
d1zkxdz
Więcej tematów
d1zkxdz