Trwa ładowanie...
d3fquh1
04-09-2014 08:05

Sielawa z kaszą

Przepis
4.0
(9 głosów)
Oceń:
d3fquh1
Składniki
  • Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 kg filetów sielawy (miałam płat dorsza, który podzieliłam na dwie części)
  • 2 - 3 szklanki kaszy
  • 10 jajek (dałam 8)
  • koper (dałam pęczek)
  • masło
  • sól i pieprz
  • jajko do posmarowania
Przepis

Pamiętacie moją książeczkę z Finlandii? Robiłam z przepisu tam zamieszczonego pieczony ser (http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2014/05/ser-z-kwasnego-mleka-z-hame-sour-milk.html ). Teraz z tej samej książeczki przyrządziłam rybę w cieście francuskim. W przepisie jest sielawa, której jednak nie mogłam kupić więc użyłam filetu z dorsza. Przepis jest o tyle ciekawy, że jednym ze składników są gotowane jajka. Nigdy nie używałam do pieczenia gotowanych jajek. Lubię eksperymentować w kuchni więc się skusiłam i wyszło bardzo ciekawe danie.Jak to zrobić?

- wypłucz i ugotuj kaszę w lekko osolonej wodzie
- ugotuj jajka na twardo, obierz, oddziel żółtka od białek
- posiekaj białka i zetrzyj na tarce żółtka
- posiekaj koperek
- rozłóż ciasto francuskie, na środku rozłóż połowę kaszy, następnie rybę i koperek, posól i popieprz
- rozłóż posiekane białka i żółtka, posól i popieprz
- powtórz czynności jeszcze raz
- zwiń brzegi ciasta po spód, nakłuj widelcem i posmaruj rozmąconym jajkiem
- włóż do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piecz 30 min. na złoty kolor
- po wyjęciu z piekarnika podziel na porcje, najlepiej nożem z ząbkami
- podawaj z masłem koperkowym z solą

Moja rada:

- jeśli robisz danie dla mniejszej liczby osób to wystarczy połowa składników i można również zrobić jedną warstwę
- można użyć innej ryby, najważniejsze aby to był filet
- w przepisie używałam soli himalajskiej http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2014/09/sielawa-z-kasza-vendace-and-groats-pie.html

Przepis dodał użytkownik mystylemyeveryday

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3fquh1
d3fquh1
d3fquh1
Więcej tematów
d3fquh1