Trwa ładowanie...
d3rreaw
12-08-2014 15:15

Tarta z jagodami

Przepis
4.1
(15 głosów)
Oceń:
d3rreaw
Składniki
  • Ciasto:
  • 120 g zimnego masła
  • 70 g cukru
  • 1 jajo
  • 3 łyżki oleju
  • 250 g mąki pszennej
  • sól
    • Nadzienie:
  • 1/2 szklanki zmielonych na proszek migdałów
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki masła, roztopionego
  • 400 g jagód + 3 łyżki cukru
    • Dodatkowo:
  • lody waniliowe (wykorzystano Nordis Cadenza waniliowa)
  • łyżka świeżych jagód
Przepis

Przygotowanie ciasta:

Do mąki dodajemy cukier, sól, pokrojone na kawałki zimne masło. Przez chwilę siekamy wszystkie składniki nożem, a następnie rozcieramy palcami, aż powstanie drobna kruszonka. Dodajemy olej i wyrabiamy składniki w gładką kulę, nie ugniatając za długo.

Ciasto dzielimy na dwie części: jedną większą, drugą mniejszą. Obie części rozpłaszczamy, zawijamy w folię i wkładamy na około godzinę do lodówki.

Przygotowanie nadzienia:

W miseczce należy połączyć mielone migdały z cukrem i roztopionym masłem, a jagody zasypać 3 łyżkami cukru.

Formę do tarty o średnicy 23/24 cm smarujemy masłem. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Większą częścią ciasta wyklejamy spód oraz boki formy i nakłuwamy widelcem, aby podczas pieczenia nie zrobiły się w nim bąble. Mieszankę z migdałami wykładamy na tak przygotowany spód i posypujemy jagodami.

Resztę ciasta wyjmujemy z lodówki, rozwałkujemy je i kroimy na paski. Układamy je przeplatając ze sobą, a końce przyklejamy do brzegów. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut na złoty kolor.

Każdy kawałek możemy podać z gałką lodów waniliowych i posypać świeżymi jagodami.

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3rreaw
d3rreaw
d3rreaw
Więcej tematów
d3rreaw