Trwa ładowanie...
d3rdagf
09-06-2021 10:29

Pieczone pomidory z kalafiorem. Lekki i prosty obiad na upał

Przepis

Idealne danie na lato. Lekkie, pełne warzyw, kolorowe i tylko kilka składników. Pomidory, kalafior, ziemniaki, zioła i przyprawy. Może stanowić dodatek do mięsa. Jednak w letnie upały polecamy jako samodzielne danie.
Jak to zrobić?

d3rdagf
2.9
(27 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1

Rodzaj diety:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 1-2 ziemniaki
  • 6 różyczek kalafiora
  • 3 średnie pomidory
  • oliwa z oliwek
  • marynata: 2-3 gałązki bazylii, 3 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki oliwy, sól himalajska, szczypta chili
Przepis
  • Pokrój ziemniaki w plastry, tak aby było 6.
  • Plastry ziemniaków i różyczki kalafiora blanszuj w wodzie 2-3 min.
  • Pomidory sparz wodą, obierz ze skórki, przetnij na połowę, lekko wydrąż.
  • Miąższ z pomidorów dodaj do marynaty.
  • Wysmaruj naczynie żaroodporne.
  • Ułóż w nim plastry ziemniaków, połóż na nich różyczki kalafiora, polej marynatą.
  • Połóż na kalafiorze połówki pomidorów, skrop oliwą
  • Włóż do nagrzanego do 170 stopni piekarniki i piecz około 40-45 min.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pieczone pomidory z kalafiorem. Lekki i prosty obiad na upał
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
12

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3rdagf
d3rdagf
d3rdagf
d3rdagf
Więcej tematów
d3rdagf