Trwa ładowanie...
d3pab3x
22-07-2014 13:41

Babeczki czekoladowo-kawowe z toffi

Przepis
4.3
(19 głosów)
Oceń:
d3pab3x
Składniki
  • CIASTO
  • 60 g mąki pszennej
  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 40 g brązowego cukru
  • 75 g masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
    • NADZIENIE
  • 75 g brązowego cukru
  • 75 ml kremówki 36%
  • 50 ml miodu
  • 25 g masła
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka masła
  • wiórki czekoladowe
Przepis

W rondelku umieszczamy masło, cukier oraz miód. Wszystko podgrzewamy do momentu aż składniki rozpuszczą się i wtedy odliczamy jeszcze 5-10 minut. Następnie zdejmujemy rondelek z ognia i powoli wlewamy kremówkę i wszystko mieszamy. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

W rondlu z grubym dnem umieszczamy kawę, cynamon, cukier, czekoladę oraz masło. Delikatnie podgrzewamy aż składniki rozpuszczą się. Po zdjęciu z palnika, dodajemy jajka i szybko mieszamy aż masa będzie gładka. Do każdej z foremek na muffinki wkładamy po jednej łyżce ciasta i jednej łyżeczce zimnego nadzienia. Wszystko przykrywamy łyżką ciasta. Pieczemy je przez około 25 minut w temperaturze 160 stopni. Zostawiamy do wystudzenia.

Ponownie w rondlu z grubym dnem podgrzewamy cukier puder oraz masło. Następnie dodajemy małe kawałki czekolady i rozpuszczamy. Wszystko mieszamy i wystudzamy. Kiedy babeczki wystygną maczamy je w polewie i posypujemy wiórkami czekoladowymi. Życzymy smacznego!

Przepis poleca Kraina Sosny

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3pab3x
d3pab3x
d3pab3x
Więcej tematów
d3pab3x