Trwa ładowanie...
d21fn19
23-06-2014 00:19

Rabarbarowy sorbet

Przepis
4.9
(10 głosów)
Oceń:
d21fn19
Składniki
  • 4 porcje:
    • 6 łodyg rabarbaru
  • 2 1/2 szklanki wody
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • sok z dowolnych czerwonych owoców lub czerwony barwnik
Przepis

Rabarbar oczyszczamy z liści i siekamy go na plastry, po czym myjemy i odcedzamy. Do rondla wlewamy wodę, miód, cukier, imbir oraz posiekany rabarbar. Wszystko zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i lekko gotujemy tak jeszcze przez 5 minut. Tak gotowy rabarbar odcedzamy, a uzyskany kompot odstawiamy.

Rabarbarowe puree studzimy i blendujemy na jednolitą masę. Przekładamy ją do foremek na lody (ok. 2-3 łyżeczki do jednego otworu).

Do pozostawionego wcześniej kompotu wlewamy niewielką ilość barwnika lub soku. Wystudzonym oraz zabarwionym napojem zalewamy miąższ i łyżeczką rozprowadzamy kawałki warzyw na foremkach.

Do otworów dodajemy patyczki i umieszczamy w zamrażarce na całą noc. Kiedy chcemy zjeść loda, możemy poczekać chwilę, aż się trochę rozpuści lub włożyć go na kilka sekund do ciepłej wody. Smacznego!

Przepis poleca Kraina Sosny

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21fn19
d21fn19
d21fn19
Więcej tematów
d21fn19