Trwa ładowanie...
d21fn19
22-06-2014 09:08

Ciasto pomarańczowo-migdałowe

Przepis
5.0
(4 głosy)
Oceń:
d21fn19
Składniki
  • 5 dkg mąki pszennej,
  • 15 dkg cukru pudru,
  • 4 jajka,
  • 10 dkg startych migdałów,
  • 3 pomarańcze,
  • 300 ml śmietanki kremówki,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • kilka całych migdałów do dekoracji,
Przepis

Białka ubijamy z 2/3 cukru pudru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem pudrem. Łączymy z pianą, mąką i startymi migdałami. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy ok. 30 minut.Pomarańcze szorujemy. Z jednej wyciskamy sok, a dwie kroimy na plastry. Upieczone ciasto nasączamy sokiem z pomarańczy. Ubijamy kremówkę z cukrem waniliowym na sztywno. Wykładamy na wierzch ciasta. Obkładamy plastrami z pomarańczy i całymi migdałami.

Przepis dodał użytkownik Aniolywkuchni-blogkulinarny

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21fn19
d21fn19
d21fn19
Więcej tematów
d21fn19