Trwa ładowanie...
d3tx42q
12-06-2014 11:14

Marchewkowo-orzechowe babeczki/muffinki

Przepis
4.9
(17 głosów)
Oceń:
d3tx42q
Składniki
  • (na 6 babeczek/muffinek)
  • 150g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • pół szklanki brązowego cukru (może być też biały)
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/5 szklanki oleju roślinnego
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 płaskie łyżeczki przyprawy piernikowej albo pół łyżeczki cynmonu, pół łyżeczki imbiru i 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół szklanki posiekanych prażonych orzechów włoskich, laskowych albo nerkowca
Przepis

[list=1]
[]Nagrzać piekarnik do 180-190 stopni.
[
]W misce wymieszać suche składniki: mąkę, przyprawy, sodę i proszek do pieczenia.
[]Orzechy posiekać i prażyć na patelni przez kilka minut.
[
]W drugiej misce zetrzeć marchewki na tarce o małych oczkach. Dodać jajka, olej, cukier, ekstraktu z wanilii i orzechy. Można uczyć miksera na wolnych obrotach albo trzepaczkę. Połączyć z mąka z przyprawami.
[*]Masę przelożyć do papilotek i formy na babeczki/muffinki. Piec przez około 25 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu przelożyć na kratkę do wystygnięcia. Można udekorować cukrem pudrem albo lukrem albo pozostawić bez niczego.
[/list]

Przepis dodał użytkownik GoldenBerries

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3tx42q
d3tx42q
d3tx42q
Więcej tematów
d3tx42q