Trwa ładowanie...
dyzotnv
08-06-2014 13:55

ROLADA TRUSKAWKOWA

Przepis
4.8
(87 głosów)
Oceń:
dyzotnv
Składniki
  • 300 g truskawek
  • 6 jajek
  • 6 łyżek mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • Do dekoracji:
  • tabliczka białej czekolady
  • 2-3 truskawki
Przepis

Dużą prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Truskawki umyć pokroić w plasterki. Owoce ułożyć gęsto na blaszce (jeden plasterek truskawek powinien dotykać następny). Żółtka oddzielić od białek, z białek ubici sztywną piane. Do żółtek dodać cukier oraz cukier waniliowy i ubić na puszystą masę, następnie dodać mąkę oraz proszek dopieczenia i dokładnie zmiksować na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na truskawki, wyrównać tak aby owoce były przykryte ciastem, piec w nagrzanym piekarniku około 25 minut. Gorące ciasto przełożyć na ściereczkę ostrożnie zdjąć papier uważający aby truskawki nie przykleiły się do papieru, następnie zrolować, pozostawiamy do wystygnięcia. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, czekoladą polać roladę na wierzchu ułożyć truskawki.

Przepis dodał użytkownik RAROSSA

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dyzotnv
dyzotnv
dyzotnv
Więcej tematów
dyzotnv