Trwa ładowanie...
d37kxa7
28-05-2014 08:17

TORCIK TRUSKAWKOWO-LIMONKOWY

Przepis
4.8
(92 głosy)
Oceń:
d37kxa7
Składniki
  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa truskawkowa:
  • 30 dag truskawek
  • 50 dag serka waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • Masa limonkowa:
  • 150 g białej czekolady
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 limonki
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 galaretki truskawkowe
Przepis

1. BISZKOPT
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce obie mąki wymieszane z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. Po upieczeniu biszkopt przeciąć na dwie części
2. MASA TRUSKAWKOWA
Żelatynę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody odstawić do przestygnięcia. Truskawki zblendować, i połączyć z serkiem waniliowym dodać cukier puder, dokładnie wymieszać na końcu dodać chłodną żelatynę i ponownie wymieszać, odstawić do lodówki aby masa się schłodziła. NA biszkopt wylać tężejącą masę truskawkową następnie przykryć ją drugim blatem biszkoptu, odstawić do lodówki
3. MASA LIMONKOWA
Żelatynę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody, odstawić do przestygnięcia. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Jogurt zmiksować z cukrem i wyciśniętym sokiem z limonek, cały czas miksując dodawać powoli roztopioną czekoladę na końcu dodać chłodną żelatynę i dokładnie wymieszać. Masę limonkową przełożyć na biszkopt. Galaretki przygotować według przepisu podanego na opakowaniu. Tężejącą galaretką zalać sernik. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Smacznego

Przepis dodał użytkownik RAROSSA

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d37kxa7
d37kxa7
d37kxa7
Więcej tematów
d37kxa7