Trwa ładowanie...
d3th1tz
27-05-2014 23:51

Lekkie ciasto z truskawkami

Przepis
3.5
(92 głosy)
Oceń:
d3th1tz
Składniki
  • CIASTO
  • 5 jajek
  • 220 g masła
  • 200 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 5 łyżek mleka
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • KREM
  • 1/2 opakowania galaretki cytrynowej
  • 300 g czekolady mlecznej lub kilka łyżek nutelli
  • 150 g cukru
  • 400 g chudego twarogu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 600 g truskawek
  • cukier puder
  • kilka truskawek do dekoracji
  • listki mięty
Przepis

200 g cukru i 1 opakowanie cukru waniliowego ucieramy wraz z masłem. Naprzemiennie dodajemy jajka i 5 łyżek mąki. Do masy wlewamy mleko i wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy pozostałą mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Posmarowane tłuszczem blaszki o wymiarach 28 x 24 cm posypujemy bułką tartą. Podzielone na pół ciasto przelewamy do blaszek. Pieczemy je przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Gotowe ciasto studzimy.

Przygotowujemy truskawki: myjemy, osuszamy i kroimy na pół. Rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą smarujemy spód ciasta i układamy na nim truskawki. Ciasto chłodzimy w lodówce do momentu aż czekolada zastygnie. Galaretkę rozpuszczamy w 1/4 L gorącej wody i zostawiamy do wystygnięcia.

Cukier, sok z cytryny oraz twaróg dokładnie ucieramy. Ubijamy na sztywno kremówkę dodając do niej następnie cukier waniliowy. Do twardniejącej galaretki dodajemy masę twarogową i kolejno ubitą śmietanę. Wszystko mieszamy do gładkiej konsystencji.

Tak gotowy krem chłodzimy w lodówce przez godzinę i wylewamy go na truskawki. Wszystko trzymamy w lodówce przez kolejne 5 godzin. Przy czym po godzinie nakładamy drugą część ciasta na wierzch. Proponujemy pokroić ciasto przed podaniem i oprószyć je dodatkowo cukrem pudrem. Dekorować truskawkami i miętą wedle uznania. Smacznego!

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3th1tz
d3th1tz
d3th1tz
Więcej tematów
d3th1tz