Trwa ładowanie...
d4hcys9
24-04-2014 15:43

Tarta z groszkiem i pomidorami

Przepis
3.8
(26 głosów)
Oceń:
d4hcys9
Składniki
  • 275 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • 400 g mrożonego groszku
  • ok. 8 pomidorków
  • sól, pieprz do smaku
Przepis

W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy 1 jajko i zagniatamy składniki do uzyskania gładkiej masy. W razie potrzeby możemy dolać trochę wody. Ciasto rozwałkujemy i za pomocą formy i noża wykrawamy okrągły kształt.
Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy do tarty, modelując wyższy brzeg, a spód nakłuwając widelcem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy 15 minut. Umyte pomidorki kroimy w plasterki. Śmietanę mieszamy z resztą jajek, groszkiem, pomidorkami i przyprawami.

Tak przygotowane nadzienie wykładamy na ciasto. Całość ponownie wstawiamy do piekarnika na 30 minut.

Tarta to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Kruchym, drożdżowym lub francuskim ciastem wypełniamy brzegi specjalnej formy – niskiej, okrągłej o pofałdowanych brzegach. Tartę można podawać z nadzieniem słodkim, jak i wytrawnym. W poniższym przepisie
wykorzystano pomidorki i zielony, mrożony groszek – znacznie tańszy, niż groszek konserwowy.
Ponadto zawierający znacznie więcej składników odżywczych, ponieważ nie przechodził procesu gotowania i pasteryzowania, jak groszek z puszki.

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4hcys9
d4hcys9
d4hcys9
Więcej tematów
d4hcys9