Trwa ładowanie...
d3p4uh5
17-04-2014 19:09

Lekki sos tatarski

Przepis

Sos tatarski kojarzy się z Wielkanocą, ale sprawdza również na inne okazje. Doskonale smakuje jako dodatek do pizzy, domowych frytek czy warzywnych chipsów. Zobaczcie przepis na wegański sos tatarski.

d3p4uh5
4.4
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Rodzaj diety:
Okazja:
123
Źródło: 123
Składniki

Majonez wegański:

  • 200 ml mleka roślinnego, np. sojowego
  • 50 ml oleju o neutralnym smaku
  • 50 g tofu naturalnego Polsoja
  • 2 łyżki octu ryżowego/jabłkowego lub soku z cytryny
  • 3 łyżki musztardy
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • szczypta czarnej soli kala namak
  • sól, cukier (ksylitol) i biały pieprz do smaku.

Sos tatarski:

  • 200 ml majonezu wegańskiego
  • 10 grzybków marynowanych
  • 3-4 ogórki marynowane
  • 100 g tofu naturalnego Polsoja
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • sól, cukier (ksylitol) i biały pieprz do smaku.
Przepis

Majonez wegański: mleko, pokruszone tofu, ocet, musztardę i wszystkie przyprawy miksować przez ok. 15 minut. Następnie bardzo powoli dolać olej i miksować jeszcze przez chwilę. Majonez wstawić do lodówki i poczekać kilka godzin, aż stężeje.

Sos tatarski: grzybki, ogórki i tofu pokroić w drobną kostkę i delikatnie wymieszać z majonezem, chrzanem i przyprawami.

Przepis dodał użytkownik malka

Lekki sos tatarski
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3p4uh5
d3p4uh5
d3p4uh5
d3p4uh5
Więcej tematów
d3p4uh5