Trwa ładowanie...
d45ayx3
17-04-2014 12:51

Jajka z warzywami w galarecie

Przepis
5.0
(7 głosów)
Oceń:
d45ayx3
Składniki
  • 4 jajka
  • pół czerwonej papryki
  • 100 g szynki
  • 100 g brokułów (wykorzystane Nordis Brokuły)
  • 150 g zielonego groszku (wykorzystane Nordis Groszek zielony)
  • żelatyna
  • sól i pieprz do smaku
Przepis

Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Paprykę i szynkę kroimy w drobną kostkę. Groszek i brokuły gotujemy tak, aby były jędrne, a następnie dzielimy brokuły na niewielkie różyczki. Wszystkie warzywa i szynkę mieszamy delikatnie razem.
Do formy wkładamy ugotowane i obrane jajka i zasypujemy warzywami.

Całość zalewamy wcześniej doprawioną solą i pieprzem wodą z galaretką. Żelatynę dodajemy wg przepisu na opakowaniu. W zależności od formy powinniśmy zużyć od 0,5 do 1 litra wody. Po wystygnięciu całość chłodzimy dalej w lodówce. Wyjęcie potrawy z formy ułatwi zanurzenie jej na chwilę w gorącej wodzie. Wysoka temperatura rozpuści żelatynę przy ściankach i cały blok żelatyny łatwo odejdzie od formy. Smacznego!

Zerwijmy z rutyną przygotowywania Wielkanocnego Jajka! Wystarczy do tego galaretka, typowa forma dostępna w każdym markecie i warzywa. Taka przystawka wyśmienicie smakuje z sosem majonezowym lub z chrzanem. Na dodatek nie niesie ze sobą ryzyka przejedzenia.

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d45ayx3
d45ayx3
d45ayx3
Więcej tematów
d45ayx3