Trwa ładowanie...
d3p83l0
16-04-2014 11:17

Pasztet z wędzonego tofu i soczewicy

Przepis
3.8
(13 głosów)
Oceń:
d3p83l0
Składniki
  • • 300 g zielonej soczewicy
  • • 100 g kaszy jaglanej
  • • 2 kostki tofu wędzonego Polsoja
  • • 100 ml oleju
  • • 1 marchewka
  • • 1 pietruszka
  • • 1 cebula
  • • 2-3 ząbki czosnku
  • • 4 łyżki płatków owsianych
  • • 3 łyżeczki płatków drożdżowych
  • • 2-3 liście laurowe
  • • 4 ziarna ziela angielskiego
  • • 3 ziarna jałowca
  • • 3 goździki
  • • 1½ łyżeczki majeranku
  • • ½ łyżeczki estragonu
  • • 1 łyżeczka cząbru
  • • ½ łyżeczki rozmarynu
  • • 1 łyżka wędzonej soli
  • • sól i pieprz do smaku.
  • • 3-4 łyżki oleju do smażenia
Przepis

1. Ugotować soczewicę z goździkami, ziarnami jałowca, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i, w osobnym garnku, kaszę jaglaną.
2. Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oleju i podsmażyć na niej pokrojoną drobno cebulę. Gdy cebula będzie podsmażona na złoty kolor, dodać do niej startą marchewkę i pietruszkę, a następnie smażyć jeszcze przez 3-4 minuty.
3. Dokładnie wymieszać w misce ugotowaną soczewicę (wcześniej wyjąć przyprawy i wyrzucić), ugotowaną kaszę jaglaną, pokrojone na mniejsze części tofu wędzone Polsoi, podsmażoną cebulę z marchewką i pietruszką, płatki owsiane, olej, płatki drożdżowe, majeranek, estragon, rozmaryn, sól wędzoną i przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie zmiksować całość na gładką masę i doprawić do smaku solą i pieprzem.
4. Do wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą (lub wyłożonej papierem do pieczenia) formy, przełożyć masę, a następnie wstawić formę do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 50-60 minut.
5. Odstawić pasztet do całkowitego wystudzenia.

Przepis dodał użytkownik malka

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3p83l0
d3p83l0
d3p83l0
Więcej tematów
d3p83l0