Trwa ładowanie...
d3i0c51
10-04-2014 14:29

Imbirowa marchewka z groszkiem

Przepis
4.3
(12 głosów)
Oceń:
d3i0c51
Składniki
  • Na 4-6 porcji:
    • 450 g mrożonej marchewki i groszku (użyte Nordis marchewka z groszkiem)
  • ok. 2 łyżki masła (najlepiej klarowane)
  • 2 cm kawałek korzenia imbiru
  • sok z połowy dużej pomarańczy
  • 1 łyżka miodu
Przepis

Mrożoną mieszankę warzywną wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez minutę. Warzywa odcedzamy i odkładamy na bok.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i na małym ogniu podsmażamy posiekany wcześniej imbir.
Należy uważać, aby nie przypalić imbiru. Zrobi się wtedy gorzki i osiągniemy efekt odmienny od zamierzonego.
Dodajemy warzywa, a po chwili dolewamy sok z pomarańczy, mieszamy i dodajemy miód.

Całość dusimy jeszcze ok. 2 minuty.

Imbir najczęściej kojarzy się nam z rośliną leczniczą. Rzeczywiście, długo stosowano był do leczenia schorzeń związanych z układem pokarmowym. Dziś powszechnie znana jest jego uniwersalność i właściwości wspomagające leczenie wielu różnych dolegliwości. Ale imbir to także lekko ostra przyprawa i w tym przypadku pełni taką właśnie rolę, odświeżając i nadając nowy ton klasycznemu dodatkowi, jakim jest marchewka z groszkiem. Modyfikując smak tego dodatku możemy zmienić smak całej serii potraw, ponieważ marchewka z groszkiem podawana jest do mięs gotowanych, pieczonych, duszonych, jak i do ryb.

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3i0c51
d3i0c51
d3i0c51
Więcej tematów
d3i0c51