Trwa ładowanie...
d2h7pda
08-04-2014 15:08

Seler naciowy au gratin

Przepis
3.4
(5 głosów)
Oceń:
d2h7pda
Składniki
  • 2 szklanki łodyg selera naciowego pokrojonych poprzecznie na kawałki o długości 2 1/2 cm
  • 2 1/2 szklanki sosu beszamelowego (białego), przygotowanego jak w przepisie na bisque z ostryg
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera (na przykład gruyère lub parmezanu)
  • 4 łyżki masła
  • sól
Przepis

1. Seler ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i wymieszać z białym sosem i utartym serem.

2. Otrzymaną mieszaninę przełożyć do naczynia do zapiekanek posmarowanego połową masła, posypać bułką tartą i ułożyć na wierzchu drugą połowę masła rozdrobnioną na małe kawałeczki. Piec w temperaturze 205°C przez 20 minut albo aż bułka tarta dobrze się zrumieni.

*Otrzymujemy 4–6 porcji

UWAGI LIZ:

Gima nie precyzuje, jakiego sera należy użyć, ale gruyère wyjątkowo dobrze smakuje w tej zapiekance.

Uważaj na bułkę tartą, kiedy będzie się rumienić, żeby jej nie spalić. Jeśli zbyt szybko mocno zbrązowieje, nakryj naczynie folią aluminiową i piecz dalej.

Przepis poleca Kuchnia prababci

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2h7pda
d2h7pda
d2h7pda
Więcej tematów
d2h7pda