Trwa ładowanie...
d4jjypd
08-04-2014 14:17

Szybkie ciasteczka do herbaty

Przepis
3.0
(16 głosów)
Oceń:
d4jjypd
Składniki
  • 2 łyżki brązowego cukru (i dodatkowo kilka szczypt do posypania ciasteczek)
  • 2 łyżki masła (miękkiego)
  • 1 jajko, dobrze ubite
  • 1/2 szklanki przesianej mąki
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta cynamonu
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka kminku (opcjonalnie)
Przepis

1. Rozetrzeć masło z cukrem. Dodać jajko, przesianą mąkę, sól, cynamon i gałkę muszkatołową. Dobrze ubić. Można dodać łyżeczkę kminku do ciasta, „jeśli lubisz staroświecki smak”.

2. Nabierać niewielką płaską łyżkę ciasta i kłaść na natłuszczoną blachę w sporej odległości jedno od drugiego. Posypać wierzch każdego ciastka szczyptą brązowego cukru, po czym piec przez 8 minut w temperaturze 220°C.

3. Na wierzchu każdego ciastka można przed pieczeniem ułożyć połówkę orzecha włoskiego lub plasterki sparzonych migdałów.

  • Otrzymujemy 8–12 małych ciastek.

UWAGI LIZ:

Nie są to typowe współczesne herbatniki. Przypominają raczej biszkopciki, a najlepiej je jeść od razu po upieczeniu.

Przepis poleca Kuchnia prababci

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4jjypd
d4jjypd
d4jjypd
Więcej tematów
d4jjypd