Trwa ładowanie...
d3fl4hw
27-03-2014 11:54

Włoski drożdżowiec z bakaliami

Przepis
4.7
(3 głosy)
Oceń:
d3fl4hw
Składniki
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 5 dag drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 10 dag masła
  • 6 żółtek
  • 10 dag cukru
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • aromat waniliowy
  • 1 szczypta soli
  • 1 jajko
  • 25 dag bakalii
Przepis

Masło roztapiamy. Mleko lekko podgrzewamy. Zalewamy rozkruszone drożdże. Dodajemy po łyżce cukru i mąki pszennej. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę pszenną przesiewamy z mąką kukurydzianą. Żółtka ucieramy z resztą cukru, kilkoma kroplami aromatu waniliowego oraz solą. Wlewamy do mąki wraz z rozczynem i mieszamy. Zagniatamy ciasto, stopniowo wlewając letnie masło. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o dłuższym boku równym 30 cm. Posypujemy bakaliami i zawijamy wzdłuż dłuższego boku. Ciasto wkładamy do keksówki i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wypełni blachę, smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy resztą orzechów. Pieczemy około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C.

Przepis dodał użytkownik wiwona42

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3fl4hw
d3fl4hw
d3fl4hw
Więcej tematów
d3fl4hw