Włoski drożdżowiec z bakaliami
- 2 szklanki mąki pszennej
- 5 dag drożdży
- 1 szklanka mleka
- 10 dag masła
- 6 żółtek
- 10 dag cukru
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- aromat waniliowy
- 1 szczypta soli
- 1 jajko
- 25 dag bakalii
Masło roztapiamy. Mleko lekko podgrzewamy. Zalewamy rozkruszone drożdże. Dodajemy po łyżce cukru i mąki pszennej. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę pszenną przesiewamy z mąką kukurydzianą. Żółtka ucieramy z resztą cukru, kilkoma kroplami aromatu waniliowego oraz solą. Wlewamy do mąki wraz z rozczynem i mieszamy. Zagniatamy ciasto, stopniowo wlewając letnie masło. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o dłuższym boku równym 30 cm. Posypujemy bakaliami i zawijamy wzdłuż dłuższego boku. Ciasto wkładamy do keksówki i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wypełni blachę, smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy resztą orzechów. Pieczemy około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C.
Przepis dodał użytkownik wiwona42
Podziel się opinią
Komentarze