Trwa ładowanie...
d3i0c51
13-03-2014 15:21

Ciasto jabłkowe z budyniem

Przepis
4.1
(22 głosy)
Oceń:
d3i0c51
Składniki
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • szklanka cukru pudru
  • 15 dag margaryny
  • jajo
  • sól
    • Kruszonka:
  • szklanka mąki krupczatki
  • pół szklanki cukru pudru
  • 15 dag margaryny
  • jajo
  • sól
    • Masa:
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 4 szklanki mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 6 winnych jabłek
    • Dodatkowo:
  • cukier puder
  • tłuszcz do formy
Przepis

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać margarynę, posiekać nożem, włożyć pozostałe składniki, zagnieść ciasto, zawinąć w folię, wstawić do lodówki na 2 godziny. Kruszonkę zagnieść tak jak ciasto, zawinąć w folię, włożyć do zamrażalnika. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, odstawić do przestudzenia.

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cząstki. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, wylepić nim spód i boki wysmarowanej tłuszczem formy, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 10 minut w temperaturze 200ºC. Zapieczony placek wyjąć z piekarnika, rozsmarować na nim budyń, ułożyć cząstki jabłek, zetrzeć na tarce o grubych oczkach kruszonkę, równo rozłożyć na jabłka, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35 minut w temperaturze 200ºC, wyjąć z piekarnika, odstawić do wystygnięcia, posypać cukrem pudrem.

20 porcji po:
297 kcal, 4,2 g białka, 12,6 g tłuszczu, 20 mg cholesterolu, 1,4 g błonnika

Przepis poleca Kruche ciasta i ciasteczka

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3i0c51
d3i0c51
d3i0c51
Więcej tematów
d3i0c51