Trwa ładowanie...
dwnqskv
03-03-2014 13:59

Rolada z jabłkami i cynamonem

Przepis
3.8
(32 głosy)
Oceń:
dwnqskv
Składniki
  • Ciasto:
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • 4 jaja
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1–2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • tłuszcz do formy
    • Masa:
  • 1 kg winnych jabłek
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka cynamonu
Przepis

1. Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Cukier puder wymieszać z cynamonem.
2. Jaja wybić, oddzielając białka od żółtek. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, delikatnie (łyżką) połączyć z pianą, a potem z dosypywaną stopniowo mąką, wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
3. W prostokątnej formie, wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej tłuszczem, ułożyć równo jabłka, posypać cukrem z cynamonem, zalać ciastem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec ok. 40 min.
4. Upieczone, jeszcze gorące, posypać cukrem pudrem, przełożyć na wilgotną ściereczkę i po zdjęciu papieru zwinąć w roladę. Odstawić do wystygnięcia.

Przepis poleca Polskie pyszności

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dwnqskv
dwnqskv
dwnqskv
Więcej tematów
dwnqskv