Trwa ładowanie...
d3tjzh2
13-02-2014 11:01

Pieczony boczek

Przepis
4.6
(13 głosów)
Oceń:
d3tjzh2
Składniki
  • 2 kg surowego boczku
  • 15 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka ziarnistego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka ziarnistego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1/2 łyżeczka gorczycy
  • 4 listki laurowe
  • 2 łyżki soli
  • posiekany rozmaryn
Przepis

Mielimy wszystkie przyprawy, rozgniatamy czosnek, mieszamy z solą i rozmarynem. Myjemy i osuszamy boczek a następnie nacieramy go wcześniej przygotowanymi przyprawami i zostawiamy w chłodnym miejscu na okres jednego dnia.
Po tym czasie, ściśle go zawijamy i obwiązujemy nitką. Blachę smarujemy tłuszczem (może być olej lub smalec) i układamy na niej boczek. Rozgrzewamy piekarnik do 80 stopni i wkładamy tam boczek na 11 godzin. Kiedy wytworzy się sos, polewamy nim mięso i zwiększamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy go tak, aż wnętrze boczku osiągnie temperaturę 72 stopni, około 30 min.
Na zimno smakuje najlepiej.

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3tjzh2
d3tjzh2
d3tjzh2
Więcej tematów
d3tjzh2