Trwa ładowanie...
d1rvsk7
06-02-2014 07:29

Tofu panierowane w sezamie

Przepis
4.8
(19 głosów)
Oceń:
d1rvsk7
Składniki
  • 2 opakowania tofu naturalnego Polsoja
  • 10 dag sezamu białego
  • 5 dag sezamu czarnego
  • olej do smażenia
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek świeżej papryczki chilli lub 1/3 łyżeczki sproszkowanej
  • 2 łyżki octu ryżowego lub soku z limonki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
Przepis

Tofu odsączyć na papierowym ręczniku, a następnie pokroić w kostkę i delikatnie ponakłuwać widelcem.Rozdrobniony imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, cukier trzcinowy, chilli, ocet ryżowy/sok z limonki, olej sezamowy i mąkę ziemniaczaną wymieszać, a następnie dodać tofu i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Całość odstawić na ok. godzinę (lub dłużej) do lodówki (całość trzeba od czasu do czasu delikatnie wymieszać).Przygotować dwie miseczki – do jednej wbić jajka i rozkłócić je widelcem, a w drugiej wymieszać czarny sezam z białym. Kostki tofu zanurzać w jajku, panierować w sezamie, a następnie smażyć na rozgrzanym oleju.

Przepis dodał użytkownik marika

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1rvsk7
d1rvsk7
d1rvsk7
Więcej tematów
d1rvsk7