Trwa ładowanie...
d48lr4t
20-01-2014 13:22

Czekoladowy sernik na zimno

Przepis
4.0
(103 głosy)
Oceń:
d48lr4t
Składniki
  • SPÓD
  • 300 g czekoladowych herbatników
  • 140 g roztopionego masła
    • MASA
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 500 g mascarpone
  • wiórki gorzkiej czekolady do dekoracji
Przepis

Herbatniki bardzo drobno pokruszyć. Masło rozpuścić, lekko ostudzić i wlać do herbatników. Całość zagnieść na jednolitą masę. Dno i brzegi tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć herbatnikami. Wstawić do lodówki na ok. 15 minut.

W tym czasie przygotować masę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do wystudzenia. Mikserem na średnich obrotach ubić kremówkę na sztywno, odstawić. Mascarpone utrzeć mikserem na gładką masę, dodać ubitą kremówkę i połączyć. Do masy dodawać cienkim strumieniem rozpuszczoną czekoladę. Delikatnie wmieszać, pozostawiając dwukolorową masę. Wyłożyć na spód z herbatników. Na wierzch wylać resztki czekolady tworząc dekoracyjne linie. Całość udekorować wiórkami gorzkiej czekolady. Ciasto schłodzić w lodówce minimum 6 godzin przed podaniem.
Smacznego! :)

Przepis poleca Kraina Sosny

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d48lr4t
d48lr4t
d48lr4t
Więcej tematów
d48lr4t