Trwa ładowanie...
d2xmhlk
14-01-2014 14:57

Zupa z białej fasoli

Przepis

Rozgrzewająca zupa z białej fasoli. Zupa ma być bardzo gęsta i zawiesista - jeśli nie odpowiada nam ten stopień gęstości, możemy rozrzedzić ją bulionem do pożądanej gęstości. Ugotowaną zupę doprawiamy solą i pieprzem, przelewamy do miseczek i polewamy oliwą smakową.

d2xmhlk
3.6
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

123
Źródło: 123
Składniki
  • 1 puszka białej fasoli Bonduelle
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki drobnego makaronu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy

Do polania:

  • oliwa truflowa (można użyć zwykłej lub czosnkowej, bazyliowej)
Przepis

Cebulę siekamy drobno. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i szklimy na niej cebulkę. Dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku i kurkumę, podsmażamy jeszcze chwilę. Zalewamy bulionem.

Fasolę odsączamy i płuczemy. Do gotującego się bulionu dodajemy połowę fasoli. Gotujemy 2 minuty, zdejmujemy garnek z gazu i miksujemy zawartość na gładką masę. Wsypujemy do zupy makaron i pozostałą fasolę, gotujemy 10-15 minut, aż makaron stanie się miękki.

Przepis dodał użytkownik Bonduelle

Zupa z białej fasoli
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2xmhlk
d2xmhlk
d2xmhlk
d2xmhlk
Więcej tematów
d2xmhlk