Trwa ładowanie...
d1n2fl6
13-01-2014 16:16

HUMMUS

Przepis
3.9
(14 głosów)
Oceń:
d1n2fl6
Składniki
  • 1 puszka ciecierzycy Bonduelle
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 2-3 łyżeczki oliwy
  • 3-5 łyżek wody
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • opcjonalnie: sumak do posypania (można zrezygnować lub posypać hummus słodką papryką w proszku) i nieco oliwy do polania
Przepis

1. Ciecierzycę odsączamy z zalewy i przesypujemy do blendera. Kilka kulek ciecierzycy odkładamy. Czosnek obieramy ze skórki, dodajemy do ciecierzycy razem z sokiem z cytryny i oliwą. Miksujemy na gładką masę i dodajemy tyle wody, by uzyskać upragnioną gładkość. Solimy do smaku.

2. Gotowy hummus przekładamy do miseczki, skrapiamy oliwą, posypujemy pozostałą ciecierzycą i sumakiem lub papryką w proszku (opcjonalnie). Podajemy z grzankami, krakersami.

Przepis dodał użytkownik Bonduelle

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1n2fl6
d1n2fl6
d1n2fl6
Więcej tematów
d1n2fl6