Trwa ładowanie...
d3vq4ea
10-01-2014 17:03

Fasolka po bretońsku

Przepis

Klasyczne danie polskiej kuchni. Niegdyś fasolka po bretońsku królowała w zakładowych stołówkach i przydworcowych barach, dziś to nieco zapomniana potrawa. A szkoda, bo doskonale smakuje w chłodniejsze dni.

d3vq4ea
4.2
(23 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

123
Źródło: 123
Składniki
  • 1 puszka 425 ml białej fasoli
  • 2 cebule
  • 250 g kiełbasy
  • 250 g wędzonego boczku
  • 1 puszka koncentratu pomidorowego
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki zasmażki
  • 1-2 liście laurowe
  • 1-2 ziarna ziela angielskiego
  • 1-2 ząbki czosnku (wyciśnięte)
  • majeranek
  • Sól i pieprz
Przepis

Na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę, kiełbasę, boczek, czosnek i dodać koncentrat pomidorowy. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i majeranek. Zagotować. Następnie dodać czerwoną fasolę. Zagotować raz jeszcze i zagęścić zasmażką. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.

Przepis dodał użytkownik Bonduelle

Fasolka po bretońsku
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3vq4ea
d3vq4ea
d3vq4ea
d3vq4ea
Więcej tematów
d3vq4ea