Trwa ładowanie...
d1b5xci
06-12-2013 11:14

Sernik z miodem, cynamonem i orzeszkami

Przepis
3.5
(4 głosy)
Oceń:
d1b5xci
Składniki
  • Na spód:
  • 140 g ciastek pełnoziarnistych (typu digestive)
  • 50 g roztopionego masła
  • pół łyżeczki cynamonu
    • Masa serowa:
  • 500 g twarogu półtłustego, zmielonego dwukrotnie
  • 200 g miodu (lub pół na pół z golden syrupem)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru (niekoniecznie)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 jaja
  • posiekane orzechy: do posypania po wierzchu sernika, mogą być podprażone
Przepis

Ciastka pokruszyć lub zmielić blenderem. Dodać masło, cynamon, wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, następnie gotową masą ciasteczkową, wyrównać.

Masa serowa:

Twaróg zmiksować, powoli dodawać jaja, po każdym miksując. Wlać miód, zmiksować. Dodać mąkę, cynamon, ewentualnie cukier. Gotową masę (będzie bardzo rzadka) wylać na ciasteczkowy spód. Na górę delikatnie wysypać warstwę posiekanych orzeszków (dowolnych).
Piec około 70 minut w temperaturze 175ºC. Można przykryć folią, jakby zbyt szybko 'łapało' kolor'. Ostudzić, włożyć przynajmniej na 3 godziny do lodówki, lub na całą noc.
Smacznego!

Przepis poleca Dorota Świątkowska

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1b5xci
d1b5xci
d1b5xci
Więcej tematów
d1b5xci