zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj
DODAJ DO ULUBIONYCH 2013-12-05

Brokuły w panierce

WP.pl
przepis lubi: 5 osób 5/5 6 głosów
Składniki
  • 4 porcje:
  • 1 opakowanie mrożonych brokułów
  • 1 jajko
  • 100 g śmietany kwaśnej 18 proc.
  • ok. 150 g kaszy kukurydzianej
  • sól, pieprz, mielona słodka papryka do smaku
  • olej do smażenia (np. olej kokosowy)
  • Sos:
  • 1/2 kostki sera feta
  • kwaśna śmietana
  • ulubione przyprawy (mogą być pieprz, papryka, szczypiorek, pietruszka)
kalkulator miar i wag
Kalkulator miar i wag

Każdy przepis wydaje się prosty, jeśli jesteś pewny, jakich miar składników użyć. Co jednak zrobić, kiedy nie dysponujesz wagą kuchenną, a lista produktów, których potrzebujesz, aby przygotować ulubione naleśniki zawiera 300 g i 250 ml mleka? W takiej sytuacji pomoże ci kalkulator miar i wag, który w prosty sposób pozwoli ci przeliczyć różne miary i wagi poszczególnych składników, na inne, którymi dysponujesz w kuchni. Dzięki temu już żaden przepis cię nie zaskoczy.

Przygotowanie
Brokuły gotujemy w lekko osolonej wodzie na półtwardo: jeśli wrzucimy je do gotującej się wody należy je wyjąć po dokładnie 5 minutach (nawet jeśli woda przez większość tego czasu nie będzie
się gotować). Wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na bok do ostygnięcia.
Jajko mieszamy ze śmietaną za pomocą ubijaczki do piany lub widelca i dosypujemy przypraw. Każdą różyczkę brokuła zanurzamy w tak przygotowanej mieszaninie i obtaczamy w kaszy
kukurydzianej. Smażymy na złoty kolor ze wszystkich stron.
W tak zwanym międzyczasie przyrządzamy sos. Ser feta rozgniatamy widelcem i mieszamy z kwaśną śmietaną do uzyskania jednolitej, lekko lejącej się masy. Dodajemy ulubionych ziół i podajemy razem z brokułami. Tanio, szybko, smacznie!
------
Ten przepis to wariacja na temat panierowanych brokułów. Zamiast tradycyjnej bułki tartej wykorzystuję kaszę kukurydzianą, która nadaje brokułom zupełnie inny smak i odczucie przy wgryzaniu się w smakowity kąsek. Brokuły mrożone od razu podzielone są na różyczki
odpowiedniej wielkości, co znacznie oszczędza czas przygotowania dodatku.
Brokuły panierowane mogą być dodatkiem do obiadu, ale można potraktować je również jako przystawkę lub przekąskę i jeść np. z przygotowanym własnoręcznie sosem z sera feta.

Polecamy w wydaniu internetowym www.TanioSzybkoSmacznie.pl:

Polub kuchnia.wp.pl na Facebooku


Opinie (0)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

Ten materiał nie ma jeszcze żadnej opinii. Twoja może być pierwsza!

TanioSzybkoSmacznie.pl

Bądź z nami na bieżąco


Polecane przepisy
regulamin
Popularne przepisy
Sałatka gyros, Desery, Szarlotka, Rogaliki, Sałatka, Śledzie po kaszubsku, Dania z ziemniaków, Pierogi, Naleśniki, sernik na zimno, Ciasta na zimno, Blok czekoladowy, Barszcz czerwony, Placuszki, Śledzie w oleju, Mięso mielone, Makowiec, Śledzie przepisy, Kurczak, Knedle