Trwa ładowanie...
d3wl4ns
05-12-2013 16:22

Sos bolognese z penne

Przepis
4.0
(17 głosów)
Oceń:
d3wl4ns
Składniki
  • Duże porcje dla 4 osób:
  • 300 g mrożonej włoszczyzny
  • ok. 4 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 300 g zagęszczonego sosu pomidorowego
  • sól, pieprz, suszony majeranek i bazylia do smaku
  • 2 opakowania makaronu penne
  • ok. 100 g twardego sera (np. parmezan, corregio)
Przepis

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanej patelni z wysokim brzegiem lub w dużym rondlu.
Dodajemy mięso mielone, oprószamy je solą oraz pieprzem i podsmażamy, aż mięso zmieni kolor z czerwonego na brązowe. Dodajemy pomidory, sos pomidorowy i mieszamy.
Dodajemy mrożoną włoszczyznę, ponownie mieszamy i dusimy bez przykrycia, ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając, na małym ogniu.
Na ok. 2 minuty przed końcem duszenia dodajemy majeranek i bazylię - ewentualnie doprawiamy sos solą i pieprzem, jeśli jest to potrzebne.

Makaron penne przygotowujemy al dente wg przepisu na opakowaniu i wykładamy na głębokie talerze dzieląc na porcje. Makaron polewamy sosem bolońskim i posypujemy startym twardym serem.

Tyle odmian sosu bolognese, ile kuchni, w których się go przygotowuje. Pierwsze wzmianki na jego temat pojawiły się w drugiej połowie XIX w., niedaleko Bolonii. Pomimo że sos właśnie temu regionowi zawdzięcza swoją sławę, to jest tam jadany jedynie w formie ragu, czyli bez makaronu. Poza granicami Italii sos podaje się zazwyczaj ze spaghetti lub lasagne. Ale ten przepis powstał na bazie makaronu penne, którego nazwa oznacza "piórko".

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3wl4ns
d3wl4ns
d3wl4ns
Więcej tematów
d3wl4ns