Trwa ładowanie...
d3hc0fv
02-12-2013 16:44

Musaka z fasoli i bakłażana

Przepis
4.3
(7 głosów)
Oceń:
d3hc0fv
Składniki
  • 1 opakowanie mieszanki mrożonej Leczo
  • 1 bakłażan
  • 2 łyżki oleju
  • 1 por
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku (jeśli lubicie czosnek)
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 400 g drobnej fasoli z puszki (użyłam fasoli w sosie pomidorowym)
  • 2 łyżeczki suszonych ziół (papryka mielona, majeranek, zioła prowansalskie)
  • pieprz do smaku
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 30 g parmezanu, coregio lub innego startego sera
Przepis

Bakłażana kroimy na plastry. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W tym czasie gotujemy plastry bakłażana wrzucając je do wrzątku na 2 minuty. Odcedzamy na łyżce cedzakowej, osuszamy ręcznikiem papierowym i odstawiamy na bok. Pora i nać selera kroimy na krążki i wrzucamy z mrożoną mieszanką leczo na rozgrzany olej. Pora oraz nać selera kroimy na krążki i wrzucamy wraz ze zmiażdżonym czosnkiem i mrożoną mieszanką leczo (może być wprost z zamrażalnika) na rozgrzany na patelni olej. Podsmażamy na średnim ogniu ok. 5 min tak, aby warzywa trochę zmiękły. Dodajemy pomidory, przecier, fasolę, zioła i czarny pieprz. Przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Mieszankę warzyw gotujemy ok. 10 minut. Wszystkie warzywa powinny być miękkie. Wtedy wlewamy połowę zawartości patelni do żaroodpornego naczynia i układamy na niej plastry bakłażana. Wlewamy pozostałą część mieszanki i ponownie układamy plastry bakłażana. Całość polewamy jajkami roztrzepanym z jogurtem i posypujemy startym
serem. Potrawę należy piec w rozgrzanym piekarniku 40 minut w temp. 180 stopni, aż do osiągnięcia złoto-brązowego koloru.

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3hc0fv
d3hc0fv
d3hc0fv
Więcej tematów
d3hc0fv